Kawan-Kawan Si Kacak

klik sini

Thursday, April 14, 2011

KEGAGALAN ITU AKAN BUAT ENGKAU LAGI KUAT!

Assalamualaikum..

fuh! diam tak diam sem keempat akan berakhir..
final exam yang dinanti2 menjelma jua...
minggu depan aku akan berjuang habis-habisan..
sebelum itu siapkan dulu assignment yang masih belum siap..

sampai bila engkau mahu berada diatas..
sesekali kita perlu berada dibawah..
bukan untuk buat engkau jadi semakin lemah..
tetapi sedar engkau bukannya sempurna..
adakalanya engkau perlu rasa kepahitan dari kemanisan..
engkau perlu tahu bagaimana berada dibawah..

kegagalan itu perlu..
kerana daripada kegagalan engkau belajar banyak perkara..
dari kegagalan juga akan buat engkau jadi lebih bersemangat..
engkau jadi lebih kuat..
bukan alasan untuk kau lemah semangat..
putus asa dalam menempuh cabaran dan liku kehidupan..
tetapi merupakan pemangkin untuk terus melangkah mengejar kejayaan..

Si K: kenapa ramai sangat perempuan yang minat justin bieber ni?
Si E: entahlah.. nak kata dia ni semart.. jauh semart aku lagi..
Si K: nak compare dgn kau? jauh semart si bibir tu lagi.. lainlah kalau dgn aku.. akukan KACAK!
Si E: Haha(gelak pendek)!! Jangah perah santan kuat sangat..
Si K: Dengki r tu.. (lalu menyanyi2 kecil sambil meneruskan pemanduannya)
Si E: aku rasakan sama je kalau kita buat sendiri masa test dengan kita meniru masa test..
Si K: ???
Si E: yelah lepas test tu kau boleh ingat balik apa yang kau buat? mesti kau lupa jugakan.. jadi sama jelah..
Si K: memanglah.. sebab aku ni jenis mengingat.. bila dah lepas test.. benda tu akan hilang sikit2.. tapi aku still ingat lagi kot..
Si E: sama jelah.. kau menghafal jawapan.. yang meniru menyalin jawapan.. lepas abis test semuanya dah lupa.. sebab kalau jenis menghafal ni mesti akan lupa punya.. lainlah kalau ni jenis hafiz atau hafizah..
Si K: memang betul apa yang kau cakap tu.. tetapi satu saja yg bagi aku best bila kita buat sendiri.. itu semua usaha kita sendiri.. kalau kita berjaya kita pasti bangga sebab semua dari hasil titik peluh kita sendiri.. walaupun aku ni bukan genius.. dalam aku menghafal itu aku cuba juga memahami tetapi mungkin tak banyak.. tetapi sekurang2nya ada sikit yang akan kita ingat..
bagi aku kepuasan itu lebih penting! walaupun aku gagal sekalipun, itu semua usaha aku..
Si E: (senyum.. lalu menguatkan volume lagu justin biebir..)
Si K: (pantas menutup radio..) memekak tahu tak!

walaupun kita gagal sekalipun.. kita boleh cuba lagi.. asalkan kita usaha dengan usaha kita sendiri.. tiada sesiapa yang mahukan kegagalan dalam hidup tetapi jika kita menghadapi kegagalan bukan bermakna semuanya berakhir tetapi kita perlu tingkatkan lagi usaha dan semangat untuk terus menggapai kejayaan..

ada seorang pelajar perubatan itu sepatutnya belajar selama 5 tahun untuk menjadi seorang doktor.. tetapi dia memerlukan sepuluh tahun namun dia tetap berjaya menjadi seorang doktor akhirnya.. biarlah kejayaan yang diinginkan untuk lambat asalkan ia tercapai..

Assalamualaikum..

p/s: selalu terdengar perbualan orang.. ambil sbg aspirasi.. bukan kaki pasang telinga yerk..
p/s: menghadapi kegagalan pertama dgn peroleh carry marks yg rendah.. berharap ada sinar di final exam..

20 comments:

.sweet-ants. said...

ada org tkut tua di universiti. belajar lah berapa lama pon kalau ilmu yg di cari. sekali kehadapan, x kan berpatah kebelakang lg. sy pon pernah gagal berkali-kali.

Gimi said...

nice entry..jatuh sekali tidak bermakna akan jatuh berkali-kali..

lebih puas bila kita dapat dari hasil usaha kita sendiri...

Miecyber said...

Kegagalan adalah batu loncatan kepada kejayaan..

Fakta Menarik Tahun 2011

IMANSHAH said...

kalau sekali jatuh, bangun semula..kalau tak bangun2 tu namanya gagal

HonEyBuNNy said...

syah...jangan putus asa tau....stdy awl penting....ila target sem ne semua carry mark 45 ke ats..alhamdulillah....5 sbjk sampai target....tp ada gak y 30 lebih...so mmg struggle gila2 time final....cayok2...

soffea said...

betul.. kegagalan tu mengajar kita erti kejayaan di hari akan datang. insyaAllah..

Awie Omar said...

Dah start dah

http://notaekstravaganza.blogspot.com/2011/04/next-top-blogger-1-episod-1.html

Ready.Set.GO!

Chybee said...

if tak pernah gagal mmg susah la nk jadi better kan :)

FaizalSulaiman said...

goodluck syah!

betul tu ambil org lain sbg inspirasi.mungkin leh jadi inspirasi buat kita

mas saari said...

salam perkenalan...
Mas salah seorang peserta Next Top Blogger...

wahida said...

gagal itu penting sebenarnya...kalau tak gagal, kita tak tau sejauh mana kemampuan kita...

sissyira said...

salam

belajar dari kegagalan itu yang penting sebenarnya =)

zaty luvlianncezzz said...

sukenya..mcm kena ja mud.skang nie byk n3 yg cm motivate :)

Ushaaaa cni---->

terhenti di sini

nazirulhazwan~ said...

kalau x gagal, kite xnk pernah rase nikmatnya kejayaan:)

xazryx said...

lol justin bieber .skrg ni baru aku tau ade simcard rambut jb .zzz . :D

apik pehe said...

gagal itu pengalaman..tapi jangan la sampai sentiasa gagal..hehe

DuniakuAbstrak said...

try n error, dah salah baru tahu....

NICK IRFAN said...

entry bermotivasi ni

SyedGraphiX said...

btol2! no pain without gain! :D

mie said...

gue pnh gagal..
itu la kadang2lebih fokus...
ehehehee