Kawan-Kawan Si Kacak

klik sini

Thursday, March 3, 2011

Pencuri Tudung

Assalamualaikum..

Haish, hari ini aku tak berjaya nak laksanakan misi aku..
tumpas diwaktu maghrib..
apa misi yang mustahak tu?
misi aku adalah taknak makan nasi hari ini..
mula2 breakfast aku makan biskut rokok saja dlm 4-5 batang..

waktu tengah hari pula aku tak makan apa-apa..
petang tu pula 2 kali masuk makmal..
memang tak larat..
on the way nak balik teringat kedai nasi lemak dekat simpang..
terus konar masuk simpang singgah beli nasi lemak kerang buat dinner..
misi gagal.. takpe2 esok cuba lagi..
orang kata kalau tak makan nasi cepat sikit badan jadi tough..
tough macam bro ben ashaari.. pasti ramai blogger girl jatuh hati pada ketoughan aku..
ok, itu cuma satu kekarutan..

masa aku on the way nak masuk makmal structure..
aku sempat dengar cerita siswi2 ni..
selalunya aku berjalan pantas..
tapi hari ini sebab tak cukup tenaga sebab tak jamah apa2..
aku jalan slow motion saja..
terdengarlah kes curi tudung yang berlaku dekat kolej..
member siswi ni jemur tudung kat ampaian bawah..
habis tudung yang bermacam jenis tu hilang kena curi..

aku tak heran sebenarnya..
sebab mmg dari aku duduk asrama lagi selalu dengar kes sebegini..
perempuan pun ramai yang mencuri..
aku pun tak faham...
belajar dekat U dah tapi tak boleh fikir yang mana baik yang mana buruk..
mencuri itu memang salah..
tak rasa berdosa ke curi barang orang..
tak rasa malu ke pakai barang orang lain..
alasan tak mampu tu mmg tak boleh pakai..
kalau tak mampu buatlah cara tak mampu..
tak perlulah curi tudung orang lain sebab nak tunjuk fesyen..
lagi satu tudung ni memang susah nak tahu yang mana satu diaorang punya..
takkan nak tulis nama kat tudung..
lainlah tudung sekolah.. siap berjahit lagi nama..

Sekarang tudung ni dah ada macam2 jenis..
dulu yang aku tahu ada tudung sekolah, tudung labuh dan tudung bawal..
sekarang dah bertambah ada shawl, tudung yuna, tudung indon dan terbaru aku selalu tengok budak perempuan pakai tudung yang ada berbelang2 dekat dahi..
tapi aku tetap suka tengok perempuan yang pakai tudung labuh dengan tudung bawal...
nampak keasliannya.. bukan nampak macam orang asli..
memang ayulah bagi aku..

Tapi bila bertudung ni.. tolonglah jaga kelakuan..
kerana nila setitik habis susu sebelanga..
janganlah buat perkara yang tak senonoh yang boleh menjatuhkan maruah..
tak malu buat perkara yang tak senonoh..
sebab perkara yang tak senonoh yang kamu buatlah..
habis terkena pada perempuan yang bertudung lain..
ayat2 yang selalu dengar..
"Ingat perempuan bertudung tu baik sangat ke?"
memanglah kita tak boleh nak tahu orang ni baik ke tidak..
nobody perfect...
tapi sekurang2nya dorang dah lakukan perkara yang wajib..
jadi janganlah jatuhkan nilai tudung tu dengan kelakuan yang tidak bermoral..
kalau tak kesiankan diri sendiri..
kesiankan pada pemakai tudung yang lain..

Assalamualaikum..

19 comments:

Gimi said...

Betul...setuju!

Ayuni said...

btul, tudung batu sye pnh ilang, sakit ati btul...

bluethunderheart said...

selamat malam
sangat menarik postnjya'salam hangat dari blue

IMANSHAH said...

ish makan je selagi sihat

.sweet-ants. said...

biase dgr baju ilang.skang up tudung plak.yela skang ni tdung lg mahal dr baju, kt kedai pon byk jual tdung mcm2 jns

ahsfantasy24 said...

i like bskut rokok..!
hehhehe dr kecik smp skrag :)

NICK IRFAN said...

xkn sampai xde duit nak beli ada plak curi2 aduh...

DuniakuAbstrak said...

guna pakaian curi untuk tutup aurat?

sangat keLakar

Cik Wanie Ghani said...

nak biskut rokok tue bole?
hihihihi.....

princess laila said...

stuju! krana nila stitik rosak susu sblanga~

go syah go! bulih troskan misi! hee~

mie said...

gue suka point bila bertudung..
kena jaga tingkah laku...
jangan mengharap dipuji bila bertudung dgn fesyen terkini

nur aisya humaira said...

diet2 syah..hehe..:)

hysman said...

mkn jer slagi boleh..
asal bersenam..
:)

kite sama lah..
tatap suka pompuan yg bertudung labuh n bertutup dada...
lg cun n cantik..
hehehe

FaizalSulaiman said...

hah!

kes ni pernah dengar masa kat u. manusia ni sama je perangainya..

pakcik gumbira said...

nasib baik curik tdung.



kalau curik bra? adoy




tapi kalo crik bra, kompem jantan punya koreje, ye idak..heheh

zaty luvlianncezzz said...

ok..terbaekk..zati setuju.

sb 2,3 owg yg bertudung tp wat perangai

abezz sume gurl yg bertudung di hentam..
agak x adil bukan?

::FAIZ FARISH:: said...

bukan aje tudung... seluar dalam pun hilang gak.. apekah? huhu

Qamarul said...

ha3.. kalau betul kou nak diet..

kou ganti kan laa nasi tu dengan mee or spageti etc..

jgn laa tak makan terus..
marah BEN ASHAARI kalau tau kou tak mkn lagsung tau..

♕ Mr.IX ♂ said...

bertudung sebagai adat jer..bkn krana agama....