Kawan-Kawan Si Kacak

klik sini

Saturday, March 26, 2011

Jangan Jadi Bodoh

Assalamualaikum..

Mungkin ramai yang dah tengok video bunuh diri dekat KB Mall tukan..
aku tak tengok pun.. tak menarik untuk aku tunggu video tu buffering lama2..
aku pun tak faham kenapa mereka2 yang fikir bunuh diri ini adalah jalan penyelesaian..
memanglah bila bunuh diri mereka mati..
jadi tak payah nak tanggung masalah tu..
tapi bila fikir balik setiap masalah ada penyelesaian..
tak perlu tutup sangat fikiran tu..
lagipun dalam islam mana boleh bunuh diri..
tak boleh masuk syurga..

Bila baca tentang kisah bunuh diri tu..
teringat pula aku dengan drama One Litre Of Tears..
drama jepun ni memang menarik..
sebuah kisah benar yang berlaku di Jepun..
drama ni berkisar tentang seorang gadis yang menghidapi penyakit SPINOCEREBELLAR DEGENARATION..
penyakit ini masih belum menemui penawarnya...
plot cerita ni memang tersusun dan kuat..
hubungan kekeluargaan dan percintaan yang sangat menarik..

Aya(watak utama) berjuang untuk terus hidup dengan gembira walaupun dia tahu penyakitnya tak dapat disembuhkan.. satu persatu keupayaannya ditarik.. sehinggalah dia hanya mampu terbaring di atas katil hospital.. saat dia melawan penyakitnya, pelbagai dugaan yang terpaksa ditempuhinya sehingga air mata selalu menemaninya..

Betapa kuatnya semangat Aya ni untuk terus melawan penyakitnya dan menempuhi pelbagai dugaan yang memang berat.. namun dia tetap teruskan kehidupannya.. dia langsung tak terfikir untuk give up dalam hidup dia.. ini adalah kisah benar..
inilah dia Aya dialam realiti..

Ini pula pelakon yang memegang watak Aya
cantik kan?
pelakon malaysia pun cantik jugak..
contohnya :
cantik kan pakaian dia?

Cerita ini memang akan buat orang mengalirkan air mata.. takdelah sampai menangis merauang2.. tapi tiba2 sedar ada air keluar dari mata.. mungkin masuk habuk atau geyeh mata kuat sangat kot..

apa2pun drama jepun ni mmg banyak yang unik2..
penyakit2nya pun pelik2...
ada satu drama tu yang juga dilakonkan oleh pelakon yang sama..
menghidap penyakit XP..
bukan window XP tu tapi penyakit yang tak boleh kena cahaya matahari..
dia cuma boleh keluar pada waktu malam saja..
ok juga drama tu..

Drama Hani yang habis bulan lepas pun aku rasa boleh tahan..
walaupun ada persamaan juga dengan drama one litre of tears..
tapi plot citernya juga agak menarik..
takdelah sampai nak keluar air mata..

Konklusinya entri kali ini adalah..
khas untuk mereka yang tak dapat nak hadapi dugaan hidup ini sampai mengambil keputusan bunuh diri..
jangan ingat apa yang menimpa kita ni sudah teruk..
fikirlah seteruk2 apa yang kita hadapi.. ada lagi orang yang hadapi situasi yang lagi berat..
jangan terlalu ikutkan emosi..
kita seharusnya kawal emosi bukan emosi mengawal kita..
Allah takkan memberi ujian kepada hambaNya jika hambaNya tak mampu..
jadi kita kena ingat setiap ujian dan dugaan yang kita dapat kita boleh hadapinya..
mungkin mengambil masa yang lama untuk selesaikannya...
jadi janganlah pendekkan minda dengan cuba bunuh diri..
itu adalah tindakan orang yang bodoh saja..
Jangan Jadi bodoh..
fikir-fikirkanlah..

Assalamualaikum..

Klik ChurpChurp kalau nak duit lebih...
Klik iPhone kalau nak beli iphone dengan harga murah...
Klik FramesCafe kalau minat matematik...
Klik PhotoBook kalau minat fotografi...

15 comments:

IMANSHAH said...

huhu negeri saya tu..guano org kelate ni

echah mashuri said...

cerita 1litre of tear tuh ak mmg nangis gila2.sedih tgk aya chan tuh!tp semngat dia utk hidup sgt kuat!:(

ala.budak kb mall tuh geran ak nk bagi pang sedas je.

Raji berkata said...

1 litre of tears tu amik dri cter betul
huhu mmg menyedihkan..
eh artis Malaysia mana tuh
seksa beno o.O

KB Mall tu kan?
aishhh no comment jawab la dgn Allah nnti
alhamdulillah Allah masih tak tarik nyawa dia

.sweet-ants. said...

nk tgk la cte tu. kt online msti ada kan?

bunga said...

bunga dah tengok citer aya tu..memang xdapat tahan la..giler menangis xhenti2 time tengok ceter tu..sob..sob..

semoga budak yang kb moal tu insaf..banyak sangat kot tekanan dia..

FaizalSulaiman said...

bunuh diri bukan jalan penyelesaiannya,

apik pehe said...

first time kot apik terdgr ader benda camtu kt kelantan

NICK IRFAN said...

cte jepun tu mmg aku ikut sampai hbis! best2... disamping pelakon wanita dia yg cun muka mcm anak patung jer... hehehe

mie said...

gue pantang dengar bunuh diri ni...
nape la susah sangat nak berfikir..
banyak lagi jalan penyelesaian..

mr.syazwan said...

bunuh diri jln cepat katanya

byk la kan jln ke neraka adalah

huhu

Eazy Izzuddin said...

ouhh...
xnak tgk video KB mall...
cerita jepun memang unik
;)

darkbatman said...

aie x tgk n xnk tgk. cz seram.kehkehkeh. nt xleh tdo..

sissyira said...

salam

bila akai tak diguna dgn betul..

b.r.u.t.a.l.s.o.l.o said...

gua minat pic jepun tu

fyna said...

besh e cite tue?x pernh tgk lg..