Kawan-Kawan Si Kacak

klik sini

Thursday, January 13, 2011

Ingatlah Orang Yang Tersayang

Assalamualaikum..

Semalam kawan aku pergi klinik..
dan dia disuspek kena demam denggi..

Aku org first dapat tahu..
terus menghebahkan kepada rakan2 yg lain..
dan terus mengutuk ex tuan rumah sewa aku..
siap nak saman lagi ex tuan rumah tu..
dah r ambik duit kiteorg xnk pulang balik..
siap bagi penyakit lg kat kiteorg..
mmg rumah dia byk nyamuk..

tapi..
rupa2nya kawan aku xkena denggi..
tapi kemungkinan demam campak jer.. atau chicken pox sedap sket dgr..
kan dah dapat dosa free.. kutuk org..
tu dosa yg nmpk.. dosa yg xnampak?
apa2pun aku kena ambil langkah berjaga-jaga..
aku xleh nak dekat2 dgn member aku yg kena CP tu..
sebab aku xpernah kena lagi CP..

Beberapa hari lepas..
aku dapat tahu seorang budak sekolah aku meninggal dunia..
eksiden motosikal..
aku xrapat pun dgn dia..
cuma kenal dia tu bdk elektrik..
aku ni bdk awam..
mgkn dia agak terkenal sket sbb dia pengawas sekolah..
aku ni low profile tu yg ramai xknal.. kah3..

Jadi dengan itu,
aku nak nasihatkan pada semua penunggang motosikal berhati2 dijalan raya..
kalau eksiden mmg parah..
tapi yg naik kenderaan lain pun perlu berhati2..
cuba elakkan memandu melebihi had laju..
lps tu yg plg teruk skali yg suka mencilok sana mencilok sini..
aku prnh tgk depan mata sorang penunggang ni asyik benor mencilok..
pastu xsedar ada lori kat depan..
nasib baik sempat break dan jatuh pun xdelah mcm nangka buruk..
cuba kalau kena gilis dek lori tu.. berkecai badan..
jadi bawalah dgn berhemah..
tapi klu dah ajal nak buat macam manakan..
tapi sekurang2nya kita berusaha utk sampai ke destinasi dgn selamat..
fikir-fikirkanlah dan selamat beramal..
INGATLAH ORG YG TERSAYANG.. ada ker?

Assalamualaikum..

P/s: broadband aku mmg lembab gler skang.. dan aku masih menunggu kedatangan org streamyx yg masih belum kunjung tiba... susah r nak buka blog skang... apatah lagi nak blogwalking... nipun naseb baik aku dapat online kat surau universiti.. laju gler.. tapi xleh dtg hari2..

31 comments:

echah mashuri said...

erkk..tula pasal.bahaya weh..takuttt la bila bawak moto.hehehe

ahsfantasy24 said...

insyaallah akn ok t..
hrap cpat smbuh..

Mr.IX said...

kan..suka hati jer kutuk2 puas hati.....

IMANSHAH said...

Salam
Selalu tengok budak Pizza yg bawak moto macam PELESIT

HonEyBuNNy said...

ya betul.egtlah org tersyg kan...;_)

apezs shah said...

salam

Moga kawan cepat sembuh.

hans said...

owh
berhati2 lah
aku pun xpernah kena lagi chicken pox

Jom Baca Kisah Aksi Wheelie Terbaik Di Hadapan Lampu Isyarat Pintu Pagar Belakang Uitm Sebentar Tadi! Hahahahaha!

wahida said...

moral of the story, jgn berprasangka buruk ok...

NOOR FATIN said...

sy dlu suspek denggi gak bila lama2 baru tau kna demam campak..wuu

smg dia cepat smbuh :)

hysman said...

klu kita tak bwk laju pon org yg langgar kita..
sbb tu ade istilah malang tak berbau la..
ape2 pon same2 kita beringah..
bhati2 yer...

Eazy Izzuddin said...

bahaya tu
moga cepat sembuh...
;)

shamsiah shamsuddin said...

moral :
tuan rumah : kita kena selalu think positif kat some one tu walaupun da jelas nampak dia cam negatif je.
pasrah je jadi manusia...

denggi : jge kesihatan la..lau boleh g la makan ubat yang cegah denggi..lau demam tapi tak bek2 cepat g cek n jumpe dr..
desak dr..
kadg2 dr amik endah tak endah je..

moto : tak kira moto atau kenderaan lain..ati2 la bila nak ape2 kenderaan..even jalan kaki pun langkah keselamatan mesti lah diambil kira dgn seberat2nya..
sebab..nyawa tu takde jual kat mane2 kedai spare part alat ganti kenderaaan o aksesori...
so jage dri...

mie said...

skrg ni, mudah diserang penyakit...
kena berjaga2

mR.sYaH said...

echah: tu yg aku bawak kereta.. hehe..

mR.sYaH said...

ahsfantasy24: insyallah.. amin..

mR.sYaH said...

mr.ix; hahah.. sekali sekala..

mR.sYaH said...

imanshah: tu sebab xnk bg pizza sejuk kot.. hehe..

mR.sYaH said...

honey: betul tu kn.. :D

mR.sYaH said...

apezs shah: wasalam.. terima kaseh..

mR.sYaH said...

hans: kau pun kena jaga2.. heheh..

mR.sYaH said...

wahida: semestinya..

mR.sYaH said...

noor fatin: terima kasih.. :D

mR.sYaH said...

hysman: betul tu.. setuju sgt2..

mR.sYaH said...

eazy: thanks.. :)

mR.sYaH said...

shamsiah: terima kaseh atas peringatan tu.. :)

mR.sYaH said...

mie: betul tu...

.sweet-ants. said...

masih simpan dndam pd ex tuan umh nampknye :D

same la mslh kte, berukbeng!

Tulip said...

sekarang nie banyak kes denggi kan...huuhu

NICK IRFAN said...

ko suspek denggi ke? huh! ape2pun harap2 doktor silap bahaya kalau demam denggi ni...

akubiomed said...

Jodoh dan ajala ditangan tuhan. Kita merancang tuhan menentukan

Aboy93 said...

hoh.. memandulah dengan penuh berhemah..