Kawan-Kawan Si Kacak

klik sini

Thursday, April 29, 2010

GAMBANG - STRESS & UKHUWAH

Assalamualaikum..

Semalam..
seramai 12 orang jejaka yg agak2 kacak..
telah pergi melangkah ke GAMBANG WATERPARK..
untuk kali yg pertama..

aku yg duk kat kuantan pun baru kali pertama pergi..
tujuan kami adalah untuk membuang segala kestressan..
kerana menjawab soalan calculus yg ssh amat..
rasa mcm nak nangis jer duk tgk kertas 2..

bertolk kul 8..
sampai kul 10.30..
tp bukak kul 11..
terpakalah menunggu..


akhirnya waktu yg dinanti pun tiba..
kami disambut bagaikan raja.. heheh..



kami bukn sahaja menghilangkan stress..
tp mengukuhkan lg ukhuwah yg sudah terbina..
masih aku ingat lg..
aku hampir kelemasan..
aku mmg xreti berenang..
merekalh beramai-ramai menyelamatkn aku..
Alhamdulillah..

kemungkinan kami akn pergi lg sem dpn..
Insyaallah..

Assalamualaikum..

Tuesday, April 27, 2010

JUrutera atau cikgu??

Assalamualaikum..

minggu final exam yg buat jiwa aku resah gelisah..
hari ni saja 2 paper..
calculus dgn bell..
fuh! soalan mencabar minda betul..
diluar imaginasi aku..
aku main bantai jawab..
janji penuh kertas..

Habis exam td..
luahkan segala penat lelah..
dgn menghabiskan citer GTO..

aku mmg minat citer ni..
bru skng dpt tgk..

ku bru sethun belajar kt u ni..
ada lg 2 thn..
tu bru dip..
belum ijazah..
tp aku kena pikir skang..
ijazah nnt nk smbg engineering ke pendidikan?
aku kompius btl..

masa kecik sebelum drjh 1..
aku nak sgt jd jurutera..
tp pas masuk sekolah rndh dgn mngh..
aku minat nak jd cikgu mcm onizuka..
skang.. aku xtau yg mana patut aku pilih..
peluang pekerjaan skang pun bkn sng nak dpt..

Assalamualaikum..

p/s: 2 paper lg tuk cuti sem.. impian ke genting xkesampaian nampaknyer..

Saturday, April 24, 2010

Aku mahu jadi budak jahat..

Assalamualaikum..

Aku titipkan sebuah lirik lagu..
yg begitu menarik pendengaranku..

NICE-SESEKALI DIUJI

Apa jua bala bencana singgah menerpa
Menguji jauh mananya sabar kita
Mungkin selama ini kita terlupa

Kita terlalu leka dengan nikmat kurniaanNya
Maka diberi sedikit ujian
Menguji tahap keimanan dijiwa

Bila kesusahan
Terasa hidup terlalu payah
Berbagai persoalan menerjah
Baru minta petunjuk hidayah

Usah berputus asa
Kerana ada rahmat disebaliknya
Yang tidak kita ketahui
Dalam hidup ini
Teruslah berdoa

Pada Allah
Pengasih…Pemurah dan Penyayang

Kita terlalu leka dengan nikmat…kurniaanNya
Maka diberi sedikit ujian
Menguji tahap keimanan dijiwa

Sesekali bila terfikir..
seksa juga jadi budak skema ni..
itu xboleh.. ini xboleh..
kadang2 aku mahu jadi budak jahat..

Assalamualaikum..

Tuesday, April 20, 2010

Andai KUtahu..

Assalamualaikum..

Kali pertama mengenalimu,
aku berasa teruja,
seluruh urat saraf,
mula mencengkam naluriku..

kau dan aku,
mula berbicara,
tanpa pernah bertentang mata,
cuma sekadar di alam maya..

hari-hariku kian berubah,
kau pengubat tikaku lara,
tikaku dilanda kecewa,
tikaku digamit derita..

Namun..
Andai kutahu,
itu hanya sementara cuma,
akan kugamit seeratnya,
takkan kulepas momen2 indah kita bersama..

ANdai kutahu..
masa mencemburui relasi ini..
akan kupahat namamu sentiasa dihati..
takkan berganjak walau jasad dimamah bumi..
salam ukhuwah yang kau hulurkan..
akan abadi sampai mati..

KHAS BUAT SAHABAT-SAHABAT ALAM MAYAKU..

Assalamualaikum..

p/s: esok dah mula tapi feel xdpt lagi.. exam pun kena ada feel..

Sunday, April 18, 2010

Shopping..

Assalamualaikum..

Esok dah nak balik kampus semula..
semalam bru sampai umah..
rasa kejap jer..
tapi xpe aku nak pergi berjuang..
berjuang menghadapi final exam..

Hari ni, aku pergi megamall..
ada buat PC fair..
ramai betul org tadi..
sesak sampai xleh bernafas..
tapi sebab nak sgt tgk brg2 laptop..
aku gagahi jua..

Tadi tgk laptop..
ada yg berkenan jenis compact..
sesuai buat autocad..
harga mmg bleh thn r..
tapi aku still syg lg laptop lama..
Sayang Lisa.. nama laptop aku..

aku pun bershopping skit..
aku beli external hard drive..
320 gb.. harga rm210..

yg ni plg murah tu aku beli..
tu jelah aku beli..
abis duit simpanan aku..
mkn pasirlah pasni.. heheheh..

Assalamualaikum..

p/s: pikir nak isi apa dlm ni?? movie??

Friday, April 16, 2010

Mintak tolong.. Please............. :)

Assalamualaikum...

Cuti sem tggl nak start xsampai sebulaan lg..
cuti sem dahlah hampir 2 bln..
terpikir sgt2 nak gi genting highlands..
last pergi tahun 2006 pas pekse PMR..

ingat cuti ni nak gi..
tapi xde cost yg cukup..
so nak mintak tlg..
mcm mana nak naikkan nuff??
ni xsampai 50 sen pun..
nak gi genting mcm mana..
nak beli aiskrim pun xpas..
xpun korang derma lah pada insan ini.. heheh..

tgk bangunan yg berwarna warni tu rasa ghairaah plak..

meluap-luap rasa nak tgk naik ni..

air!air! lame xmandi ni..

benda alah ni lah yg nak naik sgt ni..

jadi tolonglah anak muda ini..
menikmati hidupnya ini sekali sekala..

Assalamualaikum..

p/s: final xstart lg sibuk pikir pasal cuti.. hahah..

Thursday, April 15, 2010

TIPS Untuk study sebelum final..

Assalamualaikum..

Aku membilang hari lg untuk final dan cuti sem..
esok hari last kelas dan test2..

Orang kata sebelum nak hadapi exam kena relax2 dlu..
renggang2kan otot yang ketat dan bebal..
nota-nota ltk tepi..
betul ke ni?? bkn masa nak pekse ke study bagai nak rak..
tdo pn xcukup..

Setiap orang ada cara sendiri..
Mcm aku pun ada caranya.. tingkatkan waktu study..
masa study aku gandakan lagi.. betulkan..
selalunya setiap hari aku akan bukak buku atau nota dan study selama 5 minit..
jadi gandakan dua kali
5 X 2 = 10 minit..
wah lama betul study..

Aku ada tanya tip bdk dekan sem lps dgn lecturer yg pegang master..
study skurg2nya tiga jam sehari..
tapi jgn sekali gus.. contohnya..
1 jam lepas subuh.. jgn tdo (sokmo tdo)..
i jam ptg dan 1 jam malam..
tdo sebelum kul 12.. ( klu xkul 2 atau 3 mmg xtdo lg)..

sungguh jauh berbeza schedule aku dan mereka..
jauh panggang dari api..
xpe.. masa masih ada..
Yang penting DUIT..
DOA
USAHA
IKHTIAR
TAWAKAL
jd bila 3 X 2 = 6jam sehari.. wow!

MArvellous betul..

skang nk dekAT cuti final ni..

manusia u ni dah mula kekurangan pitih..
kan best kalau ada org hulur mcm ni kat aku..
BERtuAHnya Badan ku..

Assalamualaikum..

P/s: apsallah nuff aku xnaik2.. bosan betul..

Wednesday, April 14, 2010

Happy Birthday MY friend..

Assalamualaikum..

Aku nak ucapkan Selamat Hari Lahir yg ke 19 pada member aku..
Afiq Hasmi..
baru tadi kitaorg sambut birthday dia..
tapi bkn dgn kek atau hadiah mahal2..
tapi dgn air sabun+ehem2+budu dan telur..
masyuk giler..
sorry kawan.. bkn idea aku..
dok syok buat kt org aku pn kena skali..
dah kena mandi lg skali..
tu pasal lah aku xbleh tdo ni..

nilah room ate aku yg bekerjasama menjayakan projek mlm ni..

Harap2 pasni birthday aku nnt..
member2 aku ni xingatlah.. aku xnak kena budu dgn telur+ehem2..
dok masyuk..
klu bg kek secret recipe ke okay gak..
heheh...

Assalamualaikum..

Tuesday, April 13, 2010

Semuanya Seratus..

Assalamualaikum..

Masa : 12.07 pagi
Hari : Selasa
Tempat : atas katil
Posisi : baring

Alhamdulillah nilah entri aku yg ke 100..
Bersamaan followers aku yg ada 100..
dan sdh setahun aku jadi blogger..

Macam-macam dah aku tulis..
Dalam blog aku ni..
Dari suka-suka nak tulis..
Sampailh aku sekarang ni..

Semperna meraikan ini..

aku ciptakan satu sajak yg biasa-biasa ini..

SAAT DIA KEGEMBIRAAN..
AKU JUGA TURUT GEMBIRA..
SAAT DIA KESEDIHAN..
AKU JUGA TURUT BERDEDIH..
SAAT DIA KESEPIAN..
AKU JUGA SEPI..
KAU DAN AKU ADA PERSAMAAN..
NAMUN HATI KITA TETAP BERLAINAN..

Sajak yg plg teruk aku rasa..
tapi biasalah budak baru belajar..

Sekarang aku nak cerita..
Tentang sebuah novel yang telah aku beli..
semasa satu program yg dijalankan dikampus aku..
xingat program apa..

tajuknya MENGINTAI CINTA KHALIFAH..


byk ilmu yang aku dapat dlm novel ni..
akan aku manfaatkan apa yg aku dapat..
antara yang aku ingat..
"Orang banyak cakap, banyak silapnya. Orang banyak silap, banyak dosanya. Orang banyak dosa, nerakalah tempatnya.."
macam tulah aku rasa kataa-kata yg ada dlm novel 2..

Dan akhir sekali aku terjumpa gambar sebelum nak SPM..


aku dapat dalm facebook cikgu aku..
meriah betul masa ni..
mcm dpt result SPM gempaq jer..

OK, mata dah kantuk..
esok ada kelas pagi..

Assalamualaikum..

Saturday, April 10, 2010

konsert yang memberiku ketenangan..



Assalamualaikum..

semalam di kampus aku..
sebuah konsert amal tlah diadakan..
KONSERT AMAL NAZREY JOHANI TOUR DE TAHFIZ..
konsert ini dibuat bertujuan untuk mengutip dana..
bagi membina Ma'ahad Tahfiz Bayu Syahadah di Ranau Sabah..
untuk info lanjut klik sini

semua kenalkan siapa nazrey johanikan..
bekas anggota raihan..
selain nazrey..
kumpulan devotees dan nice..

konsert semalam mmg best..
alunan lagu yg dinyanyikn mmg merdu..
xcukup rasanya.. klu bleh harap2 ada lg
first time g konsert ni..
konsert jom heboh pn xpernah pergi..

bila dengar je lagu-lagu mcm ni hati aku rasa tenang..
hilang segala resah gelisah..
yang menyelebungi aku sejak dua menjak ni..

Tak lama lagi aku nak final exam..
mula dgn CTU abis dgn geologi..

harap2 pointer constant..

sejak ada facebook ni..
ramai kawan lama ketemu..
ada yg dah berubah ada lg constant..
ada perubahan kecik ada yg besar..

agak-agak perubahan yg berlaku dgn kawan aku ni..
disebabkn apa??

dlu masa kiteorg form 1..
dia baik jer..
lembut dan bertudung..
kami sama2 ambik kelas tarannum..
bab agama dia pn okay..

tapi skang dia dh blaja kt shah alam..
tgk2 dia dah free hair..
aku terkejut..
free hair ok lg..
tapi dah bleh peluk2 lg..
bkn nak kata aku baik..
xpn nak jaga tepi kain dia..
tapi aku sbg member sekelas selama 3 thn..
dan agak rapat dgnnya..
mestilah terkejut..

aku haraplah pasni aku dah tak jumpa member yg lain berubah kearah tu..
sebab aku sayang semua member2 aku..

Assalamualaikum..

p/s: aku masih belum jumpa member kat Sekolah Kebangsaan Nenasi dgn Sekolah Kebangsaan Chini 2..

Wednesday, April 7, 2010

potong stim.. hilang mood

Assalamualaikum..

malam ni aku rasa teruk..
hilang terus mood..

aku pun xtau kenapa..
'mgkn sebab teguran kawan aku..
"perut ka makin besarlah"
xpn sbb aku dengki kawan aku boleh buat autocad..
tapi aku xboleh..

kepala aku jadi pening2 ni..
tiba2 aku rasa mcm nk marah org jer..
tapi aku nak marah saper??
roomate? dorg salah aper kt aku..

aku stress ke?

xkn darah tinggi kot?

harap2lah bkn penyakit..

tadi aku try layan citer korea..
tapi mmg xbleh r..
mgkn sebab kepala aku ni sakit..
ataupun citer tu mmg xsedap..
potong stim betul..

nak study mmg hilang dah mood..

resah dan gelisah..

Assalamualaikum..

Tuesday, April 6, 2010

kenapa pokok pisang aku berbuah banyak kali?

Assalamualaikum..

lama aku xupdate blog ni..

sunyi dan sepi.

seperti tuan blog ni..

sekarang dah nak hampir final..
lagi 2 mingu..

pejam celik pejam selik..
dah satu semesta daa..

tapi aku rasa teruk skali..

semuanya teruk..

hampa.. kecewa..

benda yang terjadi..
aku xnak ulanginya lagi..

siapa nak pisang berbuah dua kali..

tapi pokok pisang aku dah berbuah banyak kali..