Kawan-Kawan Si Kacak

klik sini

Thursday, December 9, 2010

Tak Menyesal Belajar Susah Payah

Assalamualaikum...

Masa belajar dulu..
aku pernah tertanya2..
kenapa aku perlu belajar benda ni semua?
bila nak guna?
aku rasa benda ni xde kaitan langsung dgn apa yang aku belajar...
belajar benda ni memeningkan kepala saja bukan penting pun...

Terlalu byk persoalan yg menujah minda aku masa tgh belajar...
tmbh2 kalau subjek tu susah..
mmg aku akan meluahkan ketidak puasan aku pada rakan2lah..
xkn depan lecturer kot..
tapi pernah juga aku ckp mcm tu dpn lecturer..
dan lecturer aku jawab ..
"Satu hari nanti kamu akan guna juga!"
dalam hati aku cakap... "Bilalah aku nk guna! Xde kaitan langsung!"

Tapi kdg2 kita xsedar..
ilmu yg kita dapat tu ada kegunaan masing2..
sebab tulah.. selagi kita terdaya tuntutlah ilmu..
walaupun aku ni ambil bidang kejuruteraan..
kalau aku nak belajar perubatan pun bukan salah pun..
mesti ada kegunaan juga..
maksud aku bknnya belajar dua2 bidang tu sekaligus..
sekadar nak tambh ilmu pengetahuan saja..
pasti tak akan menyesal punya...

macam harini..
sepanjang aku menulis blog ni..
aku xpernah guna picture yg diprintscreenkan..
tapi aku tahu guna printscreen baru sem lepas..
sebab nak hantar assignment CSC kena printscreen..
sebelum2 ni mmg aku xtahu...
kan berguna ilmu tu..

ayah aku byk kali pesan.. tapi aku selalu anggap bebelan..
tapi itu dululah..
jgn klu belajar ttg kejuruteraan xnak ambil tahu ttg hal2 lain..
akhirnya baru aku boleh hadam bebelan ayah aku tu..
cukuplah kita ambil sebagai nak tmbh ilmu pengetahuan..

mcm belajar CSC dulu..
apa gunanya coding utk jadi jurutera?
bukannya budak science komputer saja yg patut belajar ni?
tapi sebenarnya ada kegunaannya.. xrugi pun belajar..
walaupun aku agak lembab dlm subjek ni..
tapi sekurg2nya adalah juga basicnya..
bolehlah buat coding sket2...

Harini aku dgr byk org kata boleh check result..
wah pantasnya dorang..
aku juga terkedek2..
setiap sem selalu dpt tahu result lambat..
xpelah result pun nk tgk sekali jer klu teruk..
klu gempaq mungkin dua tiga puluh kali nak tgk..
bolehlah kembang2 sikit hati ni..

tapi bila aku buka jer..
benda ni yg keluar..
klik tuk tumbesaran

jadi maknanya.. mmg aku akan dapat tahu lambtlah...
hmm.... jantung aku xsenang duduklah mcm ni...
hmmm...

Assalamualaikum...

p/s: xsmpi 24 hours lagi..

22 comments:

hans said...

hahaha
relaks2
esok kita check ramai2

P/S : Jom Baca Episod Terbaru Antara Dia, Kau Dan Aku - Episod 38

Qamarul said...

jgn risau.. mesti tiptop punyer..

Fakhrur Razi berkata said...

hohoho ilmu tanpa amal adalah sia2 ;D
kau boleh cuba amalkan juga~
xsalah pun habiskan skit masa cbe wat bnder alah yg kau blajar tuh

best hape blaja bab2 komputer nih =.="
tapi kalau maths cmner nk amalkan eh?
pergi ke kedai pun manader guna square tuh sume
hahaha

HonEyBuNNy said...

sabar2....dup dap dup dap..heheheh

'AQILAH said...

aaa kdang2 ape kite belajar sekarang macam tak nampak kegunaannye sekarang, later akan digunakan :D

aaargh tak senang tidur la malam ni.

echah mashuri said...

syahhh!!ak dah dapat dah tadi..tetiba je ak masuk tu dapat check.hehehe.
wlaupn xtinggi rzult tp aku hilang debaran..heheheh.gud luck!

AdiE said...

BEST OF LUCK!!


Latest Entry:
http://danieldeadie.blogspot.com/2010/12/ibutlg-la.html

hysman said...

nak check resulty slalu hati berdebar2....papepun selawat dulu sblm cek..hehe gewd luck der

M a W a D D a H said...

berdebar tuh..hehe

mR.sYaH said...

hans: cuba merelaxkan diri nih.. hahah...

mR.sYaH said...

Qamarul: harap2lah.. heheh..

mR.sYaH said...

fakhrur razi: betul tu... yg math pun aku xtau nnt bila nak guna yg byk sgt tu.. haha..

mR.sYaH said...

honeybunny: mmg jantung xsenang duduk nih... hehe..

mR.sYaH said...

'aqilah: betul tu.. satu hari nnt mesti ada gunanya.. samalah kita..

mR.sYaH said...

echah: wah cepatnya.. aku masih berdebar lg.. tahniah dan thanks...

mR.sYaH said...

Adie: thanks adie..

mR.sYaH said...

hysman: mmg berdebar.. terima kaseh...

mR.sYaH said...

mawaddah: sgt2 berdebar.. hehe..

CERITA LEBAT said...

pehh..gua kat utm ni bru sehari peksa da kluar rezat..

mie said...

hari yang dinanti akan tiba..
heheee

IMANSHAH said...

semoga berjaya ya sahabat

FaizalSulaiman said...

insyaAllah doa banyak2 syah,,

mesti boleh yang terbaik!