Kawan-Kawan Si Kacak

klik sini

Wednesday, December 22, 2010

Makanan orang single

Assalamualaikum..


klu xnmpk tekan je kat gmbr tu.. bru besau.. mcm mana dgn lukisan aku yg pertama?? hebatkan... hahah.. byklh.. nipun aku blaja dari blog HS..

Hari tu aku imaginasi macam mana rumah sewa aku tukan.. sekarang aku kenalah buat perancangan belanja pula.. yelah duk kat luar bukan sama Check Spellingduduk kat dalam..
byk betul pakai duit.. ptptn tu comform2 xcukup...
jadi klu dulu duit aku dihabiskan dgn beli buku2..
skang dh bertambah tuk rumah sewa, elektrik dgn air dan juga minyak kereta..

langkah pertama tuk penjimatan dirumah sewa.. adalah dgn makanan..
klu dulu bleh lahap aiskrim dgn lolipop hari2...
nanti dah xboleh dah... kedai jauh nnt abis plak minyak kereta tupun semata2 nk makan lolipop.. berbaloi betul..
nak makan nasi xboleh macam dulu dah.. klu dulu belh mkn ayam, udang, sotong, kerang dan ikan 3 rasa..
tapi lepas ni nasi pun xleh nak makan dah.. kena jimat.. baru menjadi rancangan belanjawan utk sem 4 aaku nnt..

jadi mari kita check apa yg aku boleh makan tuk sem depan.. tapi makanan ni khas utk org single jer.. sebab klu org tu xsingle xknlah dia nak makan makanan macam ni... haha.. comform awek mintak putus... hehe..

1. Lempeng cicah gula
abaikan sambal ikan bilis.. aku punya cicah gula jer..
jadi bahan2 dia simple..
  1. tepung gandum..
  2. garam secukup rasa..
  3. air suam
  4. gula
masa masak pula jgn lupa guna tudung periuk utk tutup lempeng... bru kaw rasanya...

2. Roti bakar
pastikan korang guna pembakar roti yg jenis kepit tu.. baru menjadi..
bahan2nya ialah...
  1. roti petak sahaja..
  2. marjerin planta
  3. gula
marjerin dgn gula kena gaul dulu.. xsebati pun xpe sebab gula akan cair bila dibakar..

ok itu 2 resepi tuk jimat.. jimatkan.. tulah kita kena buat perancangan.. kos hidup skang makin tinggi.. jadi kena buat juga rancangan kewangan... heheh..

diingatkan satu lagi.. semua makanan ini manis2 sebab bahan utamanya gula.. jadi bykkn minum air masak yerk... lepas ni korang mmg akan tersenyum manis bila mencuba makanan org single ni.. yg bru putus pun boleh cuba jgn segan2 k..

Assalamualaikum..

40 comments:

Encik Ska said...

hahaha. aku selalu buat ni :)

cik helena said...

tidak suka makan lempeng kerana tiada rasa..


erkk ade kenemnegena tak?ngeee

efa said...

fav gua time pepagi roti bakar+gan telur setengah masak+roti bakar salut telur ngn majerin sedap wo0..

mR.sYaH said...

encik ska: sedapkan..

mR.sYaH said...

cik helena: cuba cicah gula.. sedap.. hehe..

mR.sYaH said...

efa: tu pun sedap tu.. leh cuba..

azlin hashim said...

hurm lapar perut... megi tk der ker? roti canai 1 bang kasi siap cepat sket ea... hehe... saje nak menyibuk!

muhamad azmeer said...

nie ikat prut trus,,,,

IMANSHAH said...

Jgn mati kebulur lak..sekarang barang2 dah mahal..masa kami dulu makan kat USM sangat murah..Universiti Sangat Murah (USM)

Cheq Tun said...

makanan orang susah ni..makanan orang bujang yang koje makan gaji ciput tengah bulan sesak.

sedih siot..huhhhhu..

mR.sYaH said...

azlin: masa blaja xleh mkn meggi.. heheh...

mR.sYaH said...

azmeer: diet skali.. hehe..

mR.sYaH said...

imanshah: heheh.. hrp2lh.. best r murah..

mR.sYaH said...

cheq tun: mmg bujang lg.. heheh..

..hizamirahim.. said...

wah.
harap2 dpt jimat ye.
tp kesihatan jgn dilupa.
XB

shamsiah shamsuddin said...

nice...mg economic...
hmm syah duk umh sewa da ke?
tak dok kampus da ea?

FaizalSulaiman said...

sedappppp

syah buat sikit, bagi faizal bleh?hahahaha

mR.sYaH said...

hizamirahim: harap2.. tu mesti jaga tu..

mR.sYaH said...

shamsiah: sem depan duk umah sewa.. xleh duk dlm dah.. :(

mR.sYaH said...

FS: bleh2.. tp dtg umah sewa r.. hehe..

Tulip said...

hehehe..nampak cedap...hehehe

hans said...

hahahaha
ini memang makanan orang bujang
sedap,menyihatkan dan jimat kos

P/S : Saya Nak Minta Tolong! Anak Saya Ada Penyakit Jantung Berlubang!

Mr.Ix said...

aku suka maka lempeng kelapa....yang campur air dan isi kelapa muda.....

darkbatman said...

blom campur maggi lg..klau x perghh pakej lengkap.hahaa

DanieL AdiE said...

selalu wat yg 1st!
sgt2 best ngan smbal ikan bilis tau...

Latest Entry:
http://danieldeadie.blogspot.com/2010/12/miracle-does-exist.html

echah mashuri said...

haha..syahhh!!kate je jimat wehh..tapi semua beli jugak,minyak,gandum,gass lagi..kalau makan benda macam tuh xkenyang jugak.baik makan nasi..hehehe..;p
bwak beras pastuh goreng telur..ehhehe

Ery Farieha said...

selalu makan roti je :P

soffea said...

saya org bujang yg salu makan megi. jimat tu :) hehe.

btw, gambar2 tu buat saye lapar la.. sedapnye lempeng :)

mR.sYaH said...

tulip: bru nmpk tu belum rasa lagi tu...

mR.sYaH said...

hans: betul3...

mR.sYaH said...

Mr. Ix: yg tu xprnh mkn lg.. nk gk cuba..

mR.sYaH said...

darkbatman: maggi time betul2 terdesak jer.. heheh..

mR.sYaH said...

adie: mmg sedap tp cicah gula lg sedap.. heheh..

mR.sYaH said...

echah: aku xreti masak nasi.. heheh...

mR.sYaH said...

Ery farieha: roti mcm2 boleh buatkn..

mR.sYaH said...

soffea: maggi mmg sedap... lempeng tupun sodap lg..

NICK IRFAN said...

makanan org singgah pun ape kurangnya sedap jgk tu

cikCEPET said...

arghhh...!!
lempeng..lame nye ta makan...
lapaaaaaaa2..!!


:))
ahahaa sasau.!

Raji berkata said...

hahahaha
aku pun tgh cuba nk jimatkan perbelanjaan =.="
hujung2 sem ni mmg menderitakan xD

ahsfantasy24 said...

hehe..
kite mmg suke
mam roti bkar.. ^^,