Kawan-Kawan Si Kacak

klik sini

Monday, November 22, 2010

Formula berjaya SPM

Assalamualaikum...

Kalau xsilap akulahkan SPM start esok..
aku ni manalah tahu sebab aku ni anak last dlm keluarga..
SPM ni dah xpenting dah dalam keluarga aku..
SPM pun dah HD ke skang?
aku ingat astro je yg HD..
so, kepada pelajar yg akan menempuh SPM..
aku ucapkan SELAMAT MENJAWAB SOALAN DENGAN TERBAIK..

so, sebagai senior yg telah berjaya menjawab SPM dengan jayanyaa..
dan mendapat keputusan yg MARVELLOUS tu.. bkn riak yerk..
aku nak kongsikan sikit formula untuk menjawab SPM dengan jayanya..
ilmu2 ni xbaik kedekutkan..

seperti yg kita tahu..
SPM ni penting, sebab apa?
dimana kita akan pilih arah tujuan kita yg sebenar..
seperti aku yg mendapat reult yg marvellous tu..
aku mengambil keputusan menyambung peringkat diploma dahulu..
tapi apa2 keputusan ada ditangan kita..
kita seharusnya memilih yg mana terbaik utk kita..
tapi..
sebelum tu kita kena jawab SPM dulu..
nak pilih peringkat2 tu pun kena tgk result jugakan...

okay, straight to the point!
aku nak bagi formula nak jawb SPM..
kalau yg mmg dah terror dan lancar dan mantap nak jwab SPM..
korg xdialukan mencuba formula ini...

first, korang jgn target2 soalan.. study je semua..
nnt korang kecewa plak masa jawab..

ok formula2nya..
mesti menjadi masalah bg penjawab SPM bila doarng xtahu nak jawab apakan..
sma ada dorang xphm soalan atau mmg dah xtahu lagsg..
korang MESTI penuhkan jawapan xkira apapun masalahnya..
itu penting ok..

Bagi nak jawab soalan objektif..
kalau korang dah mmg xtahu nak jawab soalan tu..
mesti korang hentamkan.. kan.. kan..
nak hentam pun ada cara atau pun style..
klu style aku dulu senang jer..
dah klu namapun hentam kita mesti redha ok..
objektif ada 4 pilihan jawapan..
jadi korang nyanyilah...
letak pensel kat jawapan tu pastu nyanyi lagu ni.. lagu favourite aku lagu ni..
(tan tan tut, tali wa wa, siapa kentut, dia ketawa)
klu korang nak nyanyi lagu lain pun boleh..
lagu siti nurhaliza ke hujan ke syahir ke.. bleh gak..
gunalah cara ini klu korang mmg dah xtahu sgt k.. hahahah..

klu jawapan subjektif..
masa aku SPm dulu..
mmg subjek fizik dan kimia dalam bahasa inggeris..
so, mmg menjadi satu masalah bila aku kena jawab dalam bahasa inggeris..
kadang2 aku tahu nak jwb xtpi xtahu nak tulis dlm bahasa inggeris..
puas juga nak susun2 ayt ni..
so klu korang dah mmg xtahu korang jawab je dalam bahasa melayu terus..
jangan buat cara aku..
klu aku dulu aku buat bahasa rojak..
bi+bm.. hahah.. sebab tu result fizik dgn kimia aku terlalu cemerlang...
INGAT! walau apa jua situasi pun..
korang kena PENUHKAN JAWAPAN..
jangan biarkan kosong.. xelok, xcantik..

dan INGAT keluar je SPM jgn biarkan kertas kamu keluar dgn cantik..
biar kertas tu kotor dengan pensel..
xkisah r kamu nak buat jalan kira atau nak lukis2 abiskan masa..
sebab apa kena buat macam tu?
sebab dgn cara macam tu dpt menyenangkan korang..
korang kan rasa korang telah menjawab soalan tu dgn jayanya..
klu kertas soalan tu bersih.. korg akan rasa korang mcm xjawab soalan tu...

so tu r formula2 yg aku nak bagi..
oh satu lagi..
fizik dan kimakan byk formula..
bila korang dah tak tahu sgt..
xsalah kalu korang nak gunakan formula sendiri..
asalkan dpt jawapan..
aku ingat lg aku pernah guna formula sendiri tapi aku dpat jawapan yg betul malah jalan kira kau lagi pendek dari itu..
hahahah...
tapi INGAt guna bila terpaksa k..

jadi tamatlah sudah perkongsian kali ni..
kornag boleh guna cari ni bila TERPAKSA..
selalunya cara ni digunakan pada saat2 akhir..
jgn nak mengada2 keluar awal..
gunakan masa sebaik mungkin..
dan ingat sebelum dan selepas menjawab kena baca DOA..
itu PENTING!

ok salam dari senior SPM..
SELAMAT MENJAWAB
fighting!
ASSALAMUALAIKUM...

13 comments:

'aqilah said...

hahaha nyanyi tu memang selalu buat.. :D

Nur Azila Ismail said...

hehe . tq utk tips :)

imanshah said...

wish gud lurk untuk pelajar2 cikgu yg akan amik spm esok

HonEyBuNNy said...

hehehhe..tips untk adik2 kita yg amik SPM....

AdiE said...

GOOD LUCK UTK CALON2 SPM 2010~


Latest Entry:
http://danieldeadie.blogspot.com/2010/11/sampai-bila.html

hans said...

hahahaha
bagi aku study dan banyak buat last paper
kalau bagus buat trial2 setiap negeri

P/S : Review Film : Harry Potter and the Deathly Hallows Part 1 Menarik Walaupun Agak Berat

Fakhrur Razi berkata said...

thx for the tips
inshaAllah esok aku buat yg terbaik ;P

ak nk kne suh adik ak bce nih owh
hohoh

echah mashuri said...

tips ape tah syah..ahahha...
tp yg nyanyi2 tu ak main dadu...huhuh

NICK IRFAN said...

rindu plak masa aku SPM dulu...

Nordin said...

aku time spm stiap subjek msti ada rehat 30 minit bg refresh kepala punyaa otak. alhamdulillah dpt jwb abis wlau pun sikit lg abis masa

b.r.u.t.a.l.s.o.l.o said...

jangan risau tak lulus sambung balik atau kawen atau kerja kilang apa kesah

ainz said...

adik ain sorang spm harini..semoga dia bleh jawab dengan tenang...

Frodo Baggins said...

wa x pnh susah hati dgn exam
kalau gagal, gagal lah ... hahahha


>>___<<