Kawan-Kawan Si Kacak

klik sini

Saturday, October 23, 2010

Rasa Yang Sebenar


Assalamualaikum..

Harini aku first time temankan mak aku kat tempat dialisis..
lama jugak proses pencucian tu berlaku.. dekat 4 jam..
mak aku baru start minggu ni kena cuci buah pinggang..
jadi kesempatan aku balik ni aku temanlah mak aku..

Sambil aku tggu dan teman mak aku..
tiba2 fikiran aku mula mengimbau balik kenangan2 lalu..
aku pun xtahu kenapa.. mgkn sebab lagu yg aku dgr masa tu..
tapi masa tu aku dgr lagu korea..
manalah aku tahu apa yg dorg nyanyi..
mgkn ttg kenangan2 lalu kot..

semuanya kenangan masa aku berada kat u..
ttg persahabatan aku..
bagi akukan aku amat menyayangi kawan dari kekasih(makwe)..
mgkn sebab aku xprnh ada makwe..
tmbh2 aku xsuka org yg lebihkan makwe dari member..
time dorg perlukan sesuatu barulah cari member..
time best2 bergembira dgn awek..
time ssh bru ingat member..
mgkn tu mmg lumrah bercinta..

bila perkara gembira barulah bersama dgn kekasih..
biala kesusahan baru cari member..
lumrah!
aku dah melalut..

Sebenarnya aku rasa impressive gak dgn diri aku ni..
yelah org yg pendiam macam aku ni..
leh dpt ramai member..(ramai ke?) lebih sorg ramai r tu..

tetapi bila aku kenang balik..
aku rasa aku byk buat salah pada mereka..
padahal bg aku mereka sgt2 penting..
xkisahlah klu dia buat mcm mana pun..
aku still rasa perlukan mereka..
aku xtahu kenapa sejak dua menjak ni aku asyik fikirkan mereka..
mgkn sebab aku dh nk finalkan..

bila aku xpuas hati..
aku terus tunjuk muka xpuas hati..
kdg2 aku terlepas ckp..
mgkn dorg xckp dpn2 aku..
tp aku tahu dorg terasa..
aku ni mgkn xpndi nk nasihat2..
patutnya let go jer apa yg dorg nk buat..
sekurg2nya hubungan persahabatan aku xterjejas..
aku xprnh nk buat musuh dgn org..

tadi masa jln2 kt megamall..
aku call member aku yg sorg ni..
member first aku rapat masa kt u..
tapi dia xangkat call aku..
tiba2 aku terfikir nak call dia..
mgkn sebab sem ni..
aku duduk kt hostel..
dia duduk kat luar rumah sewa..
jd aku dh xrapat dgn dia..
dulu aku mmg rapat dgn dia..
sebab dia first tegur aku..
tapi byk sikap dia yg aku xsuka..
kdg2 aku ckp direct kat dia..
kdg2 aku buat muka kat dia..
dia still terima semua ckp aku mcm gurauan..
bila aku fikir balik..
sepatutnya aku terima je macam mana sikap dia..
siapa aku nak suruh dia ubah sikap dia..
dah kalau dia macam tu aku kena terimalah..
selagi dia xmemudaratkan aku..
aku patut yakin yg setiap perbuatan jahat pasti ada balasan..
jadi aku xsepatutnya hukum dia..
siapa aku??
sekarang aku rasa dia pun dh mula berasa hati dgn aku..
ni semua salah aku sbb nk tunjuk aku baik..
mentang2 aku xmerokok..
mentang2 aku xsuka meniru masa exam..
mentang2 aku xsuka melepak xtentu pasal..
mentang2 aku xsuka cakap benda xsenonoh bila tgk perempaun..
mentang2 aku xsuka bodek lecturer tuk bg mrkh tggi..
aku ingat aku dah cukup baik..
aku bukan bdk baik..
bila aku ssh aku cari dia..
sem depan aku kena duduk luar..
aku minta dia tolong carikan rumah utk aku..
dia sanggup tolong..

Masih terngiang-ngiang lagi kat telinga aku..
satu ceramah yg aku dgr ttg sahabat ni..
selemah2 sahabat adalah org yg bersangka baik kepada sahabatnya..
aku nak bersangka baik susah sgt..
ni mgkn sebab cas2 negatif terlalu byk dlm tubuh aku..
byk kali aku sangka buruk pada dia..
kenapa aku ni??

seterusnya setinggi2 sahabat adalah..
org yg melebihkn sahabt dari diri sendiri..
hahahah.. aku macam ni..
lambat lg kot..
aku adalah org yg sentiasa sygkan diri aku..
aku sendiri xmahu disakiti..
tetapi terlalu menyakiti hati org lain..
Ya Allah layakkah aku menjadi sahabat org lain..

aku xnk hubungan persahabatan jadi musuh..
aku xnk bermasam muka dgn kawan2 aku..
aku nk jadi kawan yg baik..
boleh aku jadi sahabat yg baik..
Bolehkah aku lakukan ini?


mgkn bukan senang nak dapat sahabat sebegini..
tapi sekurg2nya aku cuba jadi seperti ini..

Inilah rasa yg sebenar~

Assalamualaikum..

14 comments:

♥♫♥EiRa♥♫♥ said...

sedihnya eira baca ni...
emm, kuatkan smangat syah walau ape yg terjadi okey!

ainz said...

hurm..sahabat..ain bangga dengan kawan2 ain..mereka bersama dengan ain dalam susah dan senang..ain pun nak jadi macam mereka..ain nak jadi sahabat dan pendengar yg baik untuk mereka.. :)

aqilah said...

senang dapat kawan, susah dapat sahabat...menjadi sahabat pun susah...admit, lebih pentingkan keluarge dari sahabat :( but then orang yg akan tolong kite mestila shbat kan, sbb die palg rpat dgn kite..:)

jejaka anggun said...

honestly, kawan yg betul2 di kala mengangis tuh mmg xder. kalo ada pun, sorg jer dlm seribu kot?

FaizalSulaiman said...

huhu sedih la syah!

NICK IRFAN said...

sdih plak aku baca... ape2pun jgn lbihkan kwn je gf pun kena jgk jgn jd mcm aku sbb lbihkan kwn gf pun lari ops! hehhehehhe

nas said...

sabar ek syah..
mesti ader hikmahnyer..
bagus la ko..
yelah...fikirkan pasal kawan...
yelah..manelah kita boleh hidup tanpa kawan...mesti susah..hu3

d_tieah said...

Lagu korea best..
Skrg lagu sorry2 dr super junior meletup..

Anna Boleyn said...

emm terkesan kat hati anna bila baca entry ni. dah lah mood down je hr ni sebab ada kaitan sket psl kwn jgk hmm~

klu ikutkn situasi ann, kwn anna kat U ni tak mcm tu. bukannya jenis yg senang sama2 susah sm2,,, tu yg anna x bape rapat ngn diorang. hmm ntah lah.

.sweet-ants. said...

keadaan kita sama lah..
tp sumpah sy mmg x pndai nk sorok perasaan. semua yg sy tk suka akn terpamer kt wajah.

echah mashuri said...

syah ko sedih ya...nak buat kau senyum mcm mane ye?

DuniakuAbstrak said...

kalau kita ikhlas dengan org lain pasti org lain akan ikhlas dgn kita

tak semestinya org yg sama

tak perlu mengharapkan balasan

yg baik2 akan dgn sendirinya dtg

Seri said...

biasanya lelaki akan lebihkan kawan dari gf. perempuan akan lebihkan bf dari kawan. Seri perasan semua ni masa di universiti dulu

bagi Seri kawan lagi penting

NICK IRFAN said...

eh! mak ko selalu ke hospital? kat area mne tu?