Kawan-Kawan Si Kacak

klik sini

Monday, October 18, 2010

Pandanglah Kedepan

Assalamualaikum..

Malam tadi aku baru saja habis test aku yg terakhir..
Memang aku jawab mcm sampah..
aku sendiri xpaham..
sama ada soalan terlalu susah atau aku yg xtahu nak buat..

Malam tadi juga seorang kawan telah menelefon aku..
Lama betul kami tidak berbual..
sejak aku meninggalkan sekolah kebangsaan chini 2..
dimana aku menghabiskan zaman kanak-kanak dan kenakalan aku disitu..
jika waktu mampu diputar..
ingin saja aku kembali kewaktu itu..
terlalu byk kenangan yg mencuit hati..
sudah 7 tahun berlalu..

Namun panggilan yg aku terima tadi memberi byk kejutan..
Rakan-rakan aku kini semuanya sudah berubah..
plg yg aku tidak boleh terima..
seorg kawan lelaki yg agak rapat dgn aku masa sekolah dulu..
sekarang sudah pun jauh berubah..
apa ayat yg sesuai untuk aku gmbrkan..
mmg dulu dia agak lembut tapi sekarang keadaan sudah jauh lebih dari itu..
bukan saja parasnya sudah kelihatan seperti perempuan..
tapi pemakaiannya juga..
sampai aku xsanggup nak tgk berulang kali gmbrnya di facebook..

Seorg kawan lelaki yg dulu aku amat bangga padanya..
semasa darjah 3..
kami sama2 mengambil ujian PTS..
daripada 20 org yg ambil cuma dua org saja yg lulus..
dan dia tergolong dalam dua org itu..
tapi sekarang aku dapat tahu..
dia sudah join geng2 mat rempit dan malas belajar..
sedangkan aku rasa masa depannya cerah..
tapi semua itu bukan aku yg tentukan..

Dan pada cuti hari raya haritu aku ada jumpa seorg kawan perempuan..
dia sekarang sudah bekerja dan dia tak sambung belajar..
aku xnk tanya lebih2..
tp bila tgk dia yg usia masih muda..
tapi cuma bekerja di mini market..
hati aku jd sayu..
mcm mana nasibnya nanti..

Sama macam aku..
walaupun aku sudah berjaya menjejaki kaki ke menara gading..
adakah aku akan dapat menghabiskan pembelajaran aku disini..
aku harap aku berjaya grade dgn cemerlang..
tapi..
xsemestinya aku berjaya grade..
aku akan terus dapat kerja..
bygknlah berapa ramai yg mengambil course yg sama dgn aku..
bukan universiti aku saja yg menawarkan course ini..
bleh dikatakan seluruh universiti di Malaysia ini menawarkan course civil ini..
belum campur kolej2 swasta lagi...

Tapi apapun..
tidak kira walau dimana manusia itu berdiri sekarang..
nasib mereka pasti akan berubah..
kita hanya mampu merancang tapi Allah yang menentukan..
Jadi aku dan kawan2 aku haruslah sentiasa memandang kedepan..
sentiasa berubah utk menjadi yg terbaik..
kerana tidak semestinya harini kita susah..
esok juga kita akan susah mungkin kesenangan sedang menunggu kita..
jadi hidup ini tidak boleh berputus asa..
walaupun beribu kegagalan menjelma..
kita kena yakin..
akan adanya sekali kejayaan buat kita..

Gagal sekali bukan bermakna gagal selamanya..

Pandanglah kedepan dan jadikan kenangan lalu sebagai pengajaran untuk menjadi lebih baik pada masa depan..



Assalamualaikum..

10 comments:

Lelaki Ini said...

betul2!
manusi sume boleh berubah!

nas said...

perghh..cm ader kaitan ngan entri aku kali ini..
hahhahahaa..
ermmm...
sedih kan..aku pun sama..
ader kawan yang betul2 berubah...

Zuewairy said...

urm... sokong.. gagal sekali bukan gagal selama-lamanya

HonEyBuNNy said...

best la entry2 syah..semuanya bermotivasi...like it...btol tu..berubahlah ke arah yg lebih baik lg....amin..

qamarul said...

buat bisness laa bro.. kou civil kan.. time cuti sem kou cari r job kat mane2 kontraktor.. leh dpt experience.. pastu dah hbes blaja sng nak wat bisness.. semua dah tau..

NICK IRFAN said...

sekejab je manusia semua berubah....

ainz said...

kita tak boleh memandang salah hanya pada dirinya..mungkin keadaan sekeliling memaksa dia jadi begitu..kita same2 doakan dia..masih ade wktu lagi untuk dia berubah..

Khairul Antasha said...

apapun semoga berjaya dlm apa jua.. kta sendiri pun kdang2 ada jugak berubah tanpa kita sedar.. :)

Heidi Shafiq said...

he he :)

Anna Boleyn said...

manusia berubah.. kalau berubah ke arah kebaikan.. alhamdulillah, kalau keburukan.. hmm pandai2 lah pikir sendiri.