Kawan-Kawan Si Kacak

klik sini

Thursday, September 16, 2010

Aku Mahu Jadi Penyiasat

Assalamualaikum..

Apa perasaan korg bila korg akan jadi mangsa pembunuh bersiri?
dan..
Apa perasaan korg bila korg akan mati disebabkan dendam dan benci?

suatu teka-teki untuk merungkai segalanya..

*********

Ok..
Sepanjang aku berada dihospital..
novel menjadi peneman aku..
hulang rasa kebosanan sbb terasa debaran bila membaca..
aku bukan membaca novel cinta..
aku bukan menangis(ada ke?) kerana cinta xkesampaian..
aku bukan berdebar menanti happy ending ttg cinta..
tapi aku sudah berada didunia penyiasatan..
dunia penuh darah dan kematian..

2 buah novel yg aku baca sekarang..
bergenre thriller..
aku jadi asyik masyuk melayan novel sebegini..
disebabkan kisah cinta novel melayu seakan sama..
aku pasti akan menjadi lebih bosan..
teringat masa sekolah rendah dulu..
membaca novel2 penyiasatan..
ttg 5 org bdk..
menyelesaikan kes..
tajuk dia x ingat..

NAMA ATAS KERTAS karya NASRON SIRA RAHIM..
Terbitan Jemari Seni..
Bila aku baca buku ni..
aku terasa nak kerja polis pula..
mcm ayah aku..
tapi aku lebih tertarik nk sertai forensik..
aku lebih suka citer mcm ni..
menimbulkan perasaan ingin tahu..
siapa pembunuhnya..
apa buktinya..
dlm sehari aku habiskan buku ni..
interesting.. mcm CSI..

CERMIN karya HASRUDI JAWAWI..
terbitan Fajar Pakeer..
citer ni pun menarik juga..
tentang dendam dan sihir..
bagaimana seorg gadis terseru sebuah cermin..
dan apabila dia rasa marah dan berdendam dgn seseorg..
org yg didendami itu akan mati dgn kejam..
hidupnya jadi huru hara..
apabila dia terasa dgn kawan baik sendiri..
sehingga hampir meragut nyawa kawan baiknya..
mmg best bca..
tapi time aku baca waktu mlm..
tiba2 meremang bulu tengkuk aku..
pandang kiri kana.. fuh mistik..

jadi sesiapa yg suka baca novel mcm ni..
xrugi korg beli..

Assalamualaikum..

p/s: tiba2 rasa nak jd penyiasat.. tp boleh thn ke tgk mayat..

13 comments:

Fakhrur Razi berkata said...

bagus2
utk menjadi penyiasat yg hebat,
kau perlulah harus ada curiousity yg kuat..
inilah kata2 yg aku pegang dari si Conan Edogawa =.=

FaizalSulaiman said...

wahhh ini sudah bagus!!

keluar dr klise bacaan biasa.yay suka2

novel cermin tu mcm filem chermin jer jalan ceritanya..hehe

ps:ada tgk 2 novel ni kat MPH semalam

senandung semalam said...

asal ko kt hspital..?
lme aku x bkak blog...
xtaw perkembangan...
hahahhahha..
heppy eid

Lelaki Ini said...

ko kne masuk hs[pital/
nape?
sowie..
lame x bukak blog...
internet xde dowh!

nas said...

aku pun teringin gak nak jadi..
tapi masalahnya kalau nak belajar mmg la susah...
hehehehe.....
ermmm..aku da lama tak sentuh novel.....cayalah ko syah....

ainz said...

ain suke ramlee awang mursyid nye novel..memang terbaek! try,la bace..

nama atas kertas tu cam menarik,je..nak cari kat kedai buku,la..thanx!

nice to meet u neway..

HonEyBuNNy said...

jom2 tukar2 novel..heheh..tp ila banyak novel jiwang la...ngeh3

jejaka anggun said...

buku cermin tuh sama x ngan citer chermin?

Anna Boleyn said...

salam..

yep yepp.. still ingat lagi buku 5 penyiasat tu. 5 sekawan tu kan.. dulu selalu pinjam kat library sekolah.

btw, kita pon sama gak suka bab2 penyiasatan ni. :)

/s : jom datang blog anna boleyn tengok header and layout baru. Okay tak??? :)

mR.sYaH said...

fakhrur: aku pun suka tgk conan..

FS: tulh cerita mcm ni buat rasa ingin tahu meluap2.. xsama dgn citer
chermin tu..

ishma: aku jaga mak aku..

lelaki ini: aku xmsuk spital.. aku jaga mak aku sakit..

mR.sYaH said...

nas: tulh nas.. kena check mayat tu pun aku xtahu sanggup ke tidak.. hahah.. aku baca novel pun kena ikut mood jugak..

ainz: ramlee awang mursyid tu pun menarik gak.. mmg best nama atas kertas..

honey: leh je ila klu nk tukar.. jiwang pn ok.. heheh..

mR.sYaH said...

JA: xsama pakcik... cerita cermin lg menarik kot..

anne: ingat lg?? bestkn.. hahah.. ske gak..

NICK IRFAN said...

mcm best je novel ko cerita ni nnt aku nk cari jgk la.... aku pun minat CSI ni