Kawan-Kawan Si Kacak

klik sini

Thursday, August 5, 2010

Tips Disayangi Lecturer!

Assalamualaikum..

Korang ada prinsip x dlm hidup?
ada? xada?
tapi aku ada..
dan aku dh langgar prinsip tu setelah 3 sem aku berada disini..
mudah betul aku ternoda dlm situasi..
dan ttg nak tulis entri dlm english tu..
aku rasa sekarang bkn waktunya..
sebab aku masih lemah lagi dlm bahasa dunia itu..
kang xpasal2 lain yg aku nk nyatakan lain plak yg dorg paham..

ok..
lupakan perkara yg sudah berlaku..
jdikan sbg satu pengajaran..
sekarang aku ada tips untuk disayangi lecturer..

1. Datang Lambat Ke Kelas
- perkara ni setiap hari aku buat..
kalau aku siap awal pun aku ttp lmbt masuk kelas..
bila kita lambat masuk kelas, lecturer dh masuk..
jadi lecturer leh knal r kita ni siapa..
kalau buat ari2.. ari2 lecturer akan sebut nama kita..
kalau dtg awal pun lecturer xknal pun..

2. Hantar Assignment Lambat
- cara ni yg plg mujarab..
kalau korg antar awal lecturer akan kata.. "Oh, ok! that's good!"
tapi kalau korang antar lambat..
lecturer akan kata "Kenapa kamu xantar assignment? kamu ada masalah?"
kalau ada masalah jgn segan2 bgtau saya!"
kan sejuk jer rasa hari..
lecturer pun akan bg perhatian lebih..
markah pun lebih..

seterusnya..
3. Selalu Bertanya Soalan dan Jawapan semasa Test dan Quiz
- ini dipanggil org mengantuk disorongkan bantal..
kalau kita tanya time2 masa tu..
xkn r lecturer nk tolakkan..
takkan lecturer nak suruh tiru rakan sebelah..
dari bg tiru baik lecturer yg bagi jawapankan..
pastu kita juga yg dpt markah tinggi..
lecturer pun jd makin sayang dgn kita..

aku rasa cukuplah 3 tips yg aku bg ni..
kalau korg ada cara lain bolehlah dikongsi bersama..

sebenarnya apa yg aku bgtau ni..
berlawanan perkara yg betul..
dlm tiga2 ni yg nmbr satu jer..
aku xleh nk buang lagi..
yg lain tu alhamdulillah aku masih lagi dijalan yg benar..

Assalamualaikum..

p/s: minggu ni balik rumah.. rasa nak makan ikan bakar tanjung lumpur r..

9 comments:

nas said...

hahahah...syah..
aku nie perangai ske jerk datang lambat ke klaz...
lagi2 aku nie pernah ponteng klaz...
sesajerk jerk...hahahhahaa

banyak la ko tips nie..nk cari pasal la tuh....hahahhahahahaha

HonEyBuNNy said...

hehhehhe..bagus sgt tips2 neh.....mmg lec syg gilak2 la kn...ahhahah

ezzu said...

btol3...
aku stuju dgn tip yg ko ckp tu....
slalu lh kena practik kn....
hahahahaa.....

echah mashuri said...

xde maknenya disayangi syah!!hahaa
kna syarahan ade ler kalo wt gtu..hik9

Shey Hemsem said...

HAHAHAHA~ suka lah entry kau yg ney wey . rs mcm kene je dgn aku . tp tu lah , susah aku na buang perangai yg da TERbiase tu . caner ey ?? :DD

eh , tanjung lumpur ?? kau duk ktn ke ??

NICK IRFAN said...

wah! menarik jgk tips ko ni... hehehe

RHEA said...

Mr Syah..
untuk join contest tu, sila lihat di sini : CERITA BERILHAMKAN LAGU

hans said...

assignment hantar lambat tu aku xpernah amalkan
datang ke kelas lambat tu memang lumrah sebab kelas banyak plak


P/S : Kadang - Kadang Perlu Ada Pertimbangan Dalam Merencana Percaturan Hidup

~fiNdinG a VoiCe~ said...

oh...now i kno the tips to become a favourite student...what about becoming a favourite lecturer? lol~~