Kawan-Kawan Si Kacak

klik sini

Monday, August 16, 2010

Inikah Sayang?

Assalamualaikum..

Hari ini dpt jugak aku beli surat khabar..
tupun berita harian..
aku suka baca kosmo atau harian metro..
sebab aku rasa berita yg dipaparkan lebih menarik..
dan sir aku dh sruh start baca surat khabar maybe new straits time atau the star..
sebab xlama lagi ada test..
mesti current issue yg masuk..
tapi aku mmg lemah sket baca surat khabar org puteh ni..
dahlah byk maksud xphm.. pastu aku jd bosan..
last2 jadi buat lapik makanan utk berbuka.. heheh..

ok.. habis aku merambu..
tadi aku baca surat khabar berita hairan..
front page dia ttg bdk yg kena simbah asid dgn bapa sendiri..
skang kalau korg baca surat khabar..
berita kt tv aku xtahu sbb xdpt tgk..
byk kes bapa yg amuk dibulan2 ramadhan ni??
kenapa??
aduh bila aku baca..
rasa terkilan plak memikirkan masa depan bdk yg kena simbah asid tu..
semuanya berpunca dgn masalah rumahtangga..
akhirnya budak yg xbersalah menjadi korban..
itulah bila berkahwin kita kena check dulu bakal suami/isteri kta dahulu..
jgn sebab cinta akan rupa dan harta..
akhirnya nak mmintak cerai..
dan akhirnya juga anak yg xbersalah menjadi mangsa simbahan asid..
inikah yg dinamakan sayang??

bak kata pepatah..
sayangkan anak tangan2kan..
sayangkan isteri tinggal2kan..
betul ke x susunan pepatah aku ni..
xkisahlah tp kita kena tahu apa yg tersirat dlm pepatah ni..
ada org tu sygkan anak..
sampai xsanggup nak jentik sikit pun..
takut anak merajuk..
apa yg dorg nak semua bagi..
akhirnya anak juga yg jadi hancur..

ada plak tu slalu pukul anak..
sampai lebam ada yg sampai nk cacat..
anak pulak mengalami trauma dan jd penakut yg amat..
kenapa perkara semua ni bleh berlaku??
kerana sayang ker??

ini bukan sayang namanya..
sepatutnya dlm mendidik anak..
perlukan keseimbangan..
semua perkara perlukan keseimbangan..
macam dlm dunia ni..
ada yg miskin dan kaya..
kalau semua miskin macam mana??
kalau semua kaya macam mana pula??
jadi semua perkara perlukan keseimbangan..
time pelu dibelai..
kita berilah kasih sayang setinggi gunung utk anak..
tapi time dorg membuat kesalahan..
masa tulah kita perlu gunakan ketegasan..
bukannya pukul sampai mati..
sekurg2nya peringatan yg dorg bleg ingat smpi bila2..

aku nipun belum berkahwin lagi..
aku pun kdg2 risau adakah aku mampu menjadi ayah yg terbaik untuk anak2 aku..
tapi kita kenalah muhasabah diri..
baiki yg mana patut k..
nobody perfect right..
tapi cubalah menjadi sempurna..
skurg2nya ada insan yg akan mengecapi kebahagiaan..

aku tulis ni semua pun sebab baca surat khabar tadilah..
emosional sket..
tapi aku harap2 perkara macam xberlaku dlm kalangan kita..

Assalamualaikum..

p/s: solid + math = mata lebam.. :D

6 comments:

senandung semalam said...

op dpt jd umi yg baek...
ehehhehehehe...
ko pun sme...
amin...
;)

miss faten said...

aku rasa kau harus perbanyakkan lagi bacaan kau dengan membaca berita harian takpun utusan malaysia :)) bagi aku metro and kosmo kebanyakkany berita yg macam nak sensai jep, kalau isu semasa tu kurang sikit kot. ada mmg ada tapi tak berapa menyeluruh :) kalau kau baca berita harian or utusan malaysia at least banyak pendedahan yg dorang buat kan ? by the way, bacalah the star or new straits time :) kalau tak faham bukak kamus, cik abang yee :DD bahasa inggeris juga penting >.<

reen_sofee said...

weh tak dak berita baby kene tinggal??
aku pon dah lame tak bace paper weh!

echah mashuri said...

sllunye yg dera mendera tu skit mental laaa.hee

NICK IRFAN said...

aku pun ade baca gak sedih tgk.. kenapa dia yg kena?? dia bdk lagi.. truk btol bapak dia tu!

yoro okino said...

sume mende mcm xkena kn..
dunia skunk