Kawan-Kawan Si Kacak

klik sini

Thursday, July 8, 2010

Jerawat & Facebook Mengejutkan Aku..

Assalamualaikum..

Aku plg xsuka time jerawat tumbuh dekat muka aku..
first aset aku dh tercalar sket..
satu lg bila sentuh je sakit..
harini tumbuh kat hidung plak..
susah aku nk gerak2kan hidung ni..

Ok arini aku nk bgtahu jenis2 jerawat..

1. Whiteheads
jenis jerawat yg kekal tumbuh dibawah permukaan kulit..

2. Blacheads
jenis jerawat yg timbulke permukaan kulit dan kehitaman..

3. Papul
bonjolan kecil berwarna merah jambu yang mungkin berasa sakit apabila disentuh.. (aku kena yg ni.. bila sentuh je sakit woo)

4. Pustul
jerawat ini berwarna kemerahan di pangkal dan bernanah di bahagian atas..

5. Nodul
jerawat yang besar, menyakitkan dan padu yang terdapat di dalam kulit..

6. Sista
jerawat bernanah yang dalam, menyakitkan dan boleh meninggalkan parut..

Korang kena jerawat jenis mana?? Aku rasa semua org pernah ada jerawat..
tapi mesti ada lagi yg suci dari jerawatkan.. korg guna apa?? T3??

Tadi aku buka facebook..
Ada seseorg yg add aku..
seorg rakan lama masa aku sekolah rendah dulu..
aku dgn dia dulu agak kamceng gak..
tapi lps abis upsr aku terus pindah..
lost contact terus..

Tapi harini dia add aku..
sepatutnya aku rasa gembira..
tapi hati aku rasa sedih pulak..
dia berubah!
terlalu berubah!
sampai aku xsanggup nak mengaku dia kawan aku..
tapi aku sentiasa ingat dia kawan aku..
sebab kami pernah rapat..
tapi aku xsangka dia berubah seteruk itu..
masa aku nak approve request dia..
aku jd serba salah..
kawan2 aku yg ada kat situ siap gelak2 lg..
"Nyah mana yg add kau ni??"
aku sebenarnya tergamam tapi aku buat2 ketawa..
"Mungkin aku kacak sangat kot!"
sekadar menambahkan ketawa mereka..
tapi aku sebenarnya rasa sedih..
kawan aku..
tapi aku harap satu hari nanti dia akan berubah..
masih ada jalan untuk dia sedar akan kekhilafan diri..
nobody perfect right!

Hari ini facebook betul2 mengejutkan aku..
aku harap lepas ni xde lg kwn aku yg jd macam tu..

Assalamualaikum..

p/s: aku balik rumah..

8 comments:

nas said...

kawan ko berubah???
jadi ape??
jadi skinhead?
gay?
clubbing??
huhu..ntala..arap2 kawan ko brubah...

reen_sofee said...

nape weh???
nape ngan kawan ko????

nas said...

kawan ko berubah???
jadi ape??
jadi skinhead?
gay?
clubbing??
huhu..ntala..arap2 kawan ko brubah...

HonEyBuNNy said...

banyaknnya jenis2 jerawat...hah>>kenapa dgn kawan tu...apa yg dia dah berubah?? nak tahu jugak...xpa..kita doakn moga dia berubah ke arah yg baik n sedar nanti ya...amin...

NICK IRFAN said...

kwn ko berubah jadi ape? eh! dulu dia mcm tu ke? atau bru skrg dia berubah? harap2 dia kembali ke pangkal jalan... eh! rasanya semua jerawat aku pnh kena masa skola dulu la skrg jarang sikit...

Chybee said...

manusia ni macam pantai laut. sekali ombak dtg, berubah la pantai tu. sama2 kita doa ur fren ok balik :)

echah mashuri said...

parut jrwt org pgl pe?uhuh

eh...kwn ko jd nyah?xkn la kot..
ko nsht ckit dia tuh k..

mR.sYaH said...

tu r harap2 dia berubah...