Kawan-Kawan Si Kacak

klik sini

Saturday, January 23, 2010

Mencari cinta..

Assalamualaikum...

Cinta?..
Apa makna cinta itu buat kamu?

Tetiba aku bertanya soalan jiwang ni..
Selama ini aku xpernah terpikir pun..
Mungkin sebab aku dah 19..
Hormon makin meningkat..
Apa-apalah..

tapi bagi aku cinta ini..
bukan saja antara sesama manusia..
tapi semua benda..
universal!

Betul ke klu aku cakap kita jatuh cinta..
bila kita suka dan selalu ingin bersamanya..
bila tak bersama sehari kita rasa gundah gulana..
kita rasa tak senang..

Aduh! kadang2 aku rasa perit sgt...
Aku rasa kosong, sunyi..
Sekeliling aku jd serabut..
rakan2 aku bagai tidak wujud, cuma aku!

TEruk!

Sekarang makin lama blaja makin payah..
mujurlah subjek kegemaranku xpayah mana..
Calculus... my love..
Aku kena blaja kuat skang..
xkira penyakit aku ni sembuh ketak..
sebab klu aku grade ijazah dalam civil ni pun..
tp klu cgpa aku rendah xde gunanya..
aku akan jadi penanam anggurlah..
aku bkn ske sgt makan anggur ni..
kalau epal dgn orange ok lagi..

macam buku yg aku baca ini..
DUNIA INI SEDERHANA KECIL
buku ni mmg best bg aku..
ttg seorang penganggur yg asyik mencari kerja walau ada ijazah ekonomi..
setiap hari dia akan tggu bas kat perhentian bas..
untuk mencari kerja..
dan kat perhentian bas itulah dia berjumpa pelbagai org..
aku ske buku ni sebab byk elemen2 lucu yg penulis selitkan.

sebab itulah aku beli buku penulis yg sama..
sebab aku suka cara tulisan penulis ni..
PUISI UNTUK NADINA
aku tak baca lagi sbb aku kena cari masa yg sesuai..
kita buat schedule..
bila waktu study, bila waktu lepak, bila waktu main game, bila waktu tgk citer korea, bila waktu baca buku..
Sebut citer korea.. aku skang tgk drama NEW HEART
Citer ini berkisar ttg bidang kedoktoran..
Bidang yg tak mgkn aku ceburi..
Kisah ttg pakar bedah jantung ni..
byk halangan dan dugaan serta.. unsur percintaan ada gak..
bila aku tgk citer ni mmg ssh klu jd doktor ni..
bila kita berjaya selamatkan nyawa, kita dipuji..
bila kita tak berjaya selamatkan, kita dikeji..
tp dlm citer ni lbh kpd duit lbh pntg dari nyawa..
seorang ketua pakar bedah yg bekerja sbg doktor untuk selamatkan nyawa..
tp org anggap dia ingin menunjuk-nunjuk kepakarannya..
dia tlh mengambil 2 org pelatih yg masing2 punya masalah sendiri..
pengarah hospital pula lebih mementingkan keuntungan dari menyelamatkan nyawa..

Aku ske citer korea ni..
aku ske garapan cerita mereka..
Roommate aku selalu marah sbb aku asyik tgk korea..
nak pinjam laptop aku pun xbleh..
tapi aku nak buat mcm mana..
kita mesti nak buat benda yg kita sukakan..
setiap org berbeza-bezakan.. heheh..

Aku harap..
aku akan but yg terbaik..
blaja sambil buat benda yang aku ske..
dan masa untuk mencari cinta... Insyaallah..

Assalamualaikum..

7 comments:

ai@reel said...

salam


wah..macam best je buku tu.kad mana boleh dapat?nak cari ni.eheheh

mR.sYaH said...

byk kedai buku ada.. terbitan pts.. popular byk..

jejaka anggun said...

cam cute jer tajuk buku pasal penganggur tuh....

Mr.Homosapiensz said...

macam best je buku ttg penganggur cri keje...mcm aku..huhu...


lama x baca novel....

Annaz said...

mencari cinta?? wow..hihi..

mR.sYaH said...

jejaka: mmg cute

mR.sYaH said...

homosapiens: mmg best..
annaz: beselah dah dewasa.